Preot paroh

pixlr-express

Preot Ioan FILIMON-TODORAN – scurtă biografie

S-a născut la data de 31 iulie 1986, în orașul Aiud, judeţul Alba, în familia părintelui Ioan şi a doamnei preotese Mariana, care l-au crescut în frică de Dumnezeu, sădindu-i în suflet tainele credinţei.
Şcoala primară a urmat-o în satul copilăriei Ciumbrud, iar cea gimnazială în orașul Aiud, între anii 1993 – 2001.
Răspunzând vocaţiei pentru preoţie, s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” din Alba-Iulia, pe care l-a absolvit în anul 2006.
În perioada 2006 – 2010, urmează cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, secția Teologie Pastorală Ortodoxă, unde obţine titlul de „Licenţiat în Teologie”.
Între anii 2010 – 2012, frecventează cursurile universitare de Masterat ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia, secția Teologie Comparată.
În toamna anului 2012 este admis la cursurile universitare de Doctorat ale Școlii Doctorale de Teologie, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, disciplina Misiune și Ecumenism.
După 12 ani de formare teologică în România, Părintele Ioan a beneficiat de o bursă de studii oferită de Institutul Ecumenic din Bossey (Elveția), atașat Universității din Geneva, unde a urmat în perioada 2013 – 2014 cursurile programului de Master Avansat în Studii Ecumenice. La această vestită şcoală teologică a urmat cursuri de specializare în domeniul misiunii creștine, ecumenismului, dialogului interconfesional și interreligios, pe care le-a finalizat prin susținearea tezei de masterat, întocmită sub îndrumarea Pr. prof. dr. Ioan Sauca.
La scurtă vreme, a obținut o bursă Erasmus pentru studii doctorale la Universitatea „Otto-Friedrich” din Bamberg (Germania), unde în perioada 05 martie – 31 august 2015, aprofundează teologia dialogului interreligios și etica creștină medicală.
Reîntors în ţară, a continuat studiile doctorale la universitatea bălgrădeană și s-a căsătorit în toamna anului 2015.
După căsătorie se stabilește în Franța, iar în decembrie 2015, la recomandarea ÎPS Mitropolit Iosif, este hirotonit diacon în catedrala arhiepiscopală din Alba-Iulia, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei.
În 15 mai 2016 este hirotonit preot în biserica reședinței mitropolitane din Limours, Franța, de către Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridioanle, pe seama Protoieriei Franței.
În iulie 2016, la rugămintea și cu binecuvântarea IPS Sale Mitropolit Iosif, începe formarea și organizarea Parohiei Ortodoxe Române din Dijon, regiunea Bourgonia, Franța.