Istoricul orasului

Franța dispune de zeci de orașe impresionant de frumoase, printre care se numeră și orasul Dijon. Acesta este unul dintre cele mai mari și semnificative orașe ale țării, fiind prefectura departamentului Côte-d’Or și capitala regiunii Bourgogne. Orașul Dijon se situează la o distanță de 316 km de capitala țării, ceea ce înseamnă ca în cazul în care sunteți cu mașina, puteți ajunge în circa 4 ore, în Paris.

Dijon se așterne pe o suprafată totală de 40.31 km pătrați și are în jur de 160.000 de locuitori. Deasemenea, în oraș se regăsește și cel mai mare nod de căi ferate din întreaga țară.

Anual, Dijon-ul este vizitat de mii de turiști sosiți din întreaga lume, care se întorc în oraș nu numai datorită zecilor de monumente turistice, muzee, catedrale și atracții turistice, ci și din cauza oraselului care este extrem de primitor, curat și plin de persoane amabile. În oraș, cel mai des veți putea vedea catedrale, biserici și muzee, însă veți putea face o vizită și în Palatul Ducan.

În cadrul orașului, domină trei stiluri arhitecturale și anume: stilul capetian, stilul gotic și stilul renascentist. Printre cele mai semnificative simboluri ale orașului se numără acoperisul clădirilor care este realizat din teracotă. Culorile pe acoperiș se așează în formă de evantai, care introduc o pată de culoare în zilele orașului.

De-a lungul războaielor, Dijon nu a suferit de atacuri. În anul 1870 când a avut loc Războiul Franco – Prusac, acesta nu a fost bombardat și nici pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu a trecut prin atacuri semnificative, astfel, atât clădirile, cât și monumentele turistice au rămas aproape intacte. Casele care au fost înălțate între secolele XII – XV au rămas aproape intacte, datorită căruia, orașul dispune de o frumusețe unică, care ne poartă într-o călătorie în timp.

În oraș, nu doar monumentele turistice atrag turiștii în fiecare an, ci și galeriile organizate temporal, alături de Târgul Internațional de Gastronomie, care are loc în toamna fiecărui an. În fiecare al treilea an, aveți posibilitatea și de a vizita unul dintre cele mai frumoase festivaluri organizate în oraș și anume Festivalul florilor, cunoscut sub denumirea de Florissimo.

Atracții turistice:

 Puțul lui Moise din Dijon: este una dintre cele mai semnificative sculpturi monumentale din cadrul orașului și a fost realizată de către cunoscutul artist de origine germană și anume de către Claus Sluter. Puțul este un monument realizat din piatră și relatează o scenă din momentul crucificării. În forma hexagonală, în cadrul monumentului pot fi regăsite cei 6 profeți, care au prezis moartea lui Iisus și anume: Ieremia, Isaia, Zaharia, Moise, Daniel si David. Puțul poate fi găsit în curtea Spitalului Chartreuse.

 Muzeul Magnin: în cadrul Muzeului Național, puteți admira o colecție de peste 2.000 de obiecte. Obiectele expuse au fost strânse de către soții Magnin, muzeul primind aceeași denumire. Muzeul este adăpostit într-unul dintre cele mai frumoase și renumite vile din cadrul orașului, clădire care provine din secolul al XVII-lea. Familia a donat unul dintre cele mai semnificative colecții pentru oraș.

 Muzeul Muștarului Dijon: în lumea întreagă, orașul a devenit cunoscut din cauza vinului și a muștarului pe care le produce. În cadrul muzeului, aveți ocazia de a afla mai multe informații despre producerea și prepararea muștarului. Producerea muștarului a început în jur de secolul al XIV-lea, după care muștarul a devenit unul dintre cele mai îndrăgite condimente, folosite de locuitorii întregului oraș.